Wednesday, 24 July 2019

FRUSTRATED

Assalamualaikum

Korang pun mesti pernah rasa kecewa dengan orang yang sebelum ni kira korang baik je dengan dia, dia susah pun korang lah orang pertama yang willing to help them, orang pertama yang kedepan untuk tolong bila dia ditimpa kesusahan. Tapi end up dia bagi taik dekat korang? Phuuii memang berbakul sumpahan lah yang akan keluar dari mulut kan! 

Itu lah apa yang i tengah rasa sekarang. I sampai dah rasa menyesal sangat sebab banyak tolong dia sebelum ni. Suami i lah paling kesian sebab pernah berhempas pulas tolong dia & suami. Time dia accident, kereta diorang time tu total lost siapa yang ada masa tu kalau bukan cikwie? time tu bukan dia tak boleh panggil kawan-kawan dia, kata ramai kawan kan? apehal suami i je yang dia harap time tu? ye memang tak salah kau panggil cikwie, tapi time tu dah la tengah malam, cikwie makan pun belum sebab baru habis waktu kerja, dapat je call dari korang berdua zaapp terus dia pergi kat tempat korang accident tu, siap settle kan hal kereta a-z! kereta towing semua pun cikwie tolong! Then bila dia sakit pun kami ni lah yang kedepan, mana dengan anak kecik waktu tu, yang suami dia jauh, dia pulak tak boleh nak bangun siapa yang ada time tu? kami lah.... yang kau tak suka ni lah yang kedepan tahu tak? eh banyak lah kalau i nak cerita apa yang cikwie dah buat pada diorang tu sampai tahun depan pun belum tentu habis! Tapi seriously diaorang langsung tak mengenang budi!! 

Betul, tak baik mengungkit dengan apa yang kita dah buat. I cuma nak meluah je sebenarnya. Selagi terbuku kat dalam hati ni, rasa tak lepas. Cikwie pun memang dah pesan, lepas ni kami kene lebih berhati-hati sebelum hulur bantuan pada orang.  I pun mungkin akan pilih dulu orang mana yang i patut bantu & yang mana yang patut i tengok je. Sebab i dah banyak kali jugak terkena, kita ni punya lah baik dengan orang... bila orang call mintak tolong dengan rasa senang hati je i akan tolong, even benda tu kadang menyusahkan i tapi i ikhlas memang i nak tolong. But after what happened to us recently we both take it as lesson to learn!! And especially for you both maybe kami berdua akan belajar say no or we both just silent when the day is come. Rasanya cukup lah apa yang kami dapat atas apa yang korang dah buat pada kami. Hati ni pun dah tawar. I kesian jugak dengan anak-anak dia, ye lah budak tak salah apa pun bab anak-anak itu lain, cuma i kesian dengan anak-anak dia dapat mak ayah yang langsung tak berhati perut macam tu. Bak kata cikwie, tak apa ayang, diorang pun ada anak...Allah lebih mengetahui. Sian cikwie, kalau ikut geram memang i rasa tak duduk semeja dah diorang tu cikwie buat, tapi apa boleh buat tak kan kita nak ikut bodoh macam depa, betul tak?

Untuk kami berdua, ini adalah pengajaran terbesar buat kami. Tapi pesan cikwie pada i, jangan pernah berhenti buat baik pada orang. Jangan disebabkan 1 orang punya masalah kita anggap orang lain tu sama macam diorang. Ini ujian kita. Alhamdulillah walaupun orang yang kami harap dapat tolong kami tu tak kedepan, rupanya ramaaaaiii lagi orang yang berhati mulia nak tolong. Allah tu sebaik-baik perancang. Dia permudahkan jugak urusan kami masa tu. I sampai nangis lah, i tak sangka rupanya ramai lagi yang sayangkan kami. Thank you so much pada yang ada masa tu and thank you ALLAH sesungguhnya kau maha pengasih!!

And for you both, percaya lah kifarah tu ada. Mungkin sekarang kamu berdua tengah senang, berbangga lah dengan kesenangan yang korang ada tu sekarang, tapi ingat, dengan kesenangan yang ada tu jugak kalau tak digunakan dengan betul akan memberikan korang ujian yang besar nanti. Dik, kita hidup ni tak lama pun..ALLAH tu tak pernah tidur. :)  

  


   

Wednesday, 17 July 2019

MyKori Dessert Cafe

Assalamualaikum


Sabtu malam ahad lepas i dengan adik-adik pegi makan dessert dekat 1 cafe baru kat rawang. Dekat naw naw dengan rumah. Golek-golek pun boleh sampai, hahahahaha... Actually dah tengok ramai orang makan dekat cafe ni, cuma i jelah yang tak pernah try maybe sebelum ni malas nak mencari mykori yang terdekat tapi kalini dah tak ada alasan untuk tak pegi sebab dah dekat kan? Mykori Dessert rawang ni start buka bila i tak sure...hihihi maklumlah busy women katakan!

Rezeki kami time sampai tu ada tempat kosong, cafe time tu tengah penuh yakmat. Maklumlah benda baru gamaknye kan... pastu dengan hujung minggu pulak tu, memang full house lah. Mykori ni bagi i ok lah..dessert dia tak terlalu manis. Pilihan menu macam-macam ada, kalau yang nak healty dessert pun kat sini ada, dari segi harga pun bagi i sangat berpatutan. Malam tu kami order tak banyak sangat pun, sebab siang tu i dengan cikwie dah melantak nasi kandar kayu dekat kota damansara kire dah late lunch, pastu ada makan goreng pisang pulak dah nak senja tu so perut masih lagi kenyang. Tapi portion dekat mykori ni besar jugak, untuk 1 hidangan small tu boleh share 2-3 orang jugak lah bagi i. Kalau yang besar tu mau 4-6 orang pun ok. 




Yang tembikai tu nama dia Red Melon Kakigori RM26 & yang ikan tu Chocolate Banana Taiyakie RM7 sedaaap...



This one sofea lah yang sibuk nak sangat sebab nampak oreo kan, Chocoreo Kakigori ni harga dia RM12 i ambik yang mini, kalau large dalam RM20 




Yang ni pulak agak healthy sikit, nama beliau is Kenko Kakigori perisa & topping dia ikut suka kita nak with yogurt ice RM14 kalau nak yang milk ice RM13 beze RM1 je. Sebabkan i tak minum susu, ambik yogurt ni memang ngam lah sedap. Dia boleh pilih 2 jenis buah and 3 jenis grains untuk topping. Sedap!






Terliur pulak tengok balik gambar-gambar ni! Sedap dessert-dessert kat sini tak terlalu manis. Yang pasti i akan repeat lagi nanti pastu nak try diaorang punya toast pulak. Aritu nak order takut tak habis, tapi memang pon yang oreo tu lah tak habis jugak sudahnye! Kalau nak datang sini, datang siang atau petang-petang baru ngam sebab panas-panas tu kita makan ais, peerrghhhh sedap nyeeeee...hahahaha!!

Ok, bye!  

Friday, 5 July 2019

Tiara Sofea 5 Tahun

Assalamualaikum 


Habis dah raya kita untuk tahun ni. Kalau selagi namanya berada dalam bulan syawal, selagi tu lah undangan makan-makan tak habis. Ini pun esok ade lagi i dapat undangan open house..haha! 

Semalam 4.7.19 genap dah usia anak dara i yang sulong 5 tahun. Besar dah ni anak mama... tapi pagi-pagi nak bangun mesti nangis dulu, tak nangis merengek tu tetap ade. Lepas dah mandi baru ok. Kuat sentap cakap sikit sentap, pastu mengamok hentak-hentak, baling barang, eh tu sama macam mama je....ekekekekekek

Tahun ni kita tak buat birthday party kat rumah macam tahun-tahun lepas. Kebetulan dari pia kecik memang hari jadi dia jatuh dalam bulan syawal alang-alang tu memang kite celebrate birthday + open house sekali lah. Untuk birthday tahun ni mama takde bajet nak buat open house, so kita celebrate je birthday pia dekat sekolah. Hihihihi aci jugak kan?  Lagi pun ini tahun pertama pia bersekolah, apa salah kita buat kenangan dekat sekolah kan. Mama dulu tak pernah tau celebrate birthday dekat sekolah, lagi sedih.. Sebab nenek beranakkan mama hujung tahun, time cuti sekolah..hahahahahaha 

Pagi semalam pia pegi sekolah macam biasa dulu dengan babah. I kua lambat sikit, pegi collect cake. Lepas tu i ade order roti untuk di agih kan setiap 1 sorang. Tak nak buat goodies bag yang penuh jajan-jajan kita bagi roti pulak, at least kenyang & berkhasiat sikit kan? I memang dah mesess cikgu kelas pia, bagi tau nak sambut birthday nanti kat sekolah. Seronok jugak sambut birthday dekat sekolah ni, kawan-kawan semua nyanyikan birthday song untuk pia. Tapi bukan kat sekolah je, dekat rumah pun habis semua orang dalam rumah tu dia paksa nyanyikan dia birthday song, adoii kecoh la minah ni..hahaha!

















Ehsan gambar-gambar ni dari guru kelas pia. Cikgu as kata gambar dengan pelajar pempuan je ada a.k.a makcik-makcik bawang... Untuk cake ni i order dari bff i, eka. Eka ni ngkorang bagi tau je nak macam mana, macam-macam jenis dia boleh dia buatkan. Harga jangan risau, semua boleh bincang. Now dia tengah hot dengan cake coklat moist leleh.. perrghhh sedap gila!! Coklat sos tak kedekut, melimpah-limpah dia kasi pastu harga RM10? Murah kan???!!! EA_home bakery FB ni link fb dia, korang boleh check it out ok?!  

Untuk kakak pia, mama sentiasa doa kan yang terbaik untuk kakak pia and untuk adik aleen.. Semoga anak-anak mama di lindungi dari perkara yang melalaikan, yang menjauhkan anak-anak mama dari agama. Kalau korang nak tahu, babah la orang yang paling sayang anak-anak dia, sampaikan kadang-kadang mama jeles tengok babah layan korang bedua. So nanti dah besar pandai-pandai lah balas jasa babah ye... mama tak sure la nanti kalau korang ade boyfriend macam mana babah nak tepis..good luck la ye untuk bakal boyfriend kahkahkah! Mama love u all eternally muah muah!!  








Friday, 28 June 2019

HARI RAYA 2019 - part 2

Assalamualaikum

Cerita accident tu amat-amat mengejutkan family cikwie. Semua benda terus jadi huru hara dan tak dapat nak buat seperti yang dah dirancang. Adik beradik ada yang begilir stay dekat hospital untuk jaga abg nusi, kak su & anak sulong beliau tina. Abg nusi patah kaki kanan dekat bahagian peha, kak su patah dekat pergelangan tangan and tulang pinggul dia tercabut dari landasan yang tina pulak patah kaki bahagian peha jugak belah kiri. Allahu...berat lagi bahu memikul bertambah berat dan seksa lagi badan yang menanggung. Sakit tu i pun tak dapat nak banyangkan macam mana, habis patah riuk dibuatnya. Sudahnya terperuk jelah i dengan anak dekat rumah. Nak pergi bazar area tengganu yang femes-femes pun tak dapat, pegi yang dekat-dekat dengan rumah je lah. Bukan tak boleh nak pergi tapi tak sampai hati nak tinggalkan mek dekat rumah sorang-sorang fikirkan anak menantu dengan cucu dia dekat hospital. Tapi dalam tak meriah tu sempat jugak lah mek buat tapai pulut dengan ketupat palas. I sehari sebelum raya merendang 3kg daging sorang-sorang..huhu sedih gila. Kalau ada ipar duai yang lain beramai-ramai meriah sikit dapur..tapi ye lah yang lain pun ada urusan masing-masing kan..so i anak beranak mek ayah dengan nazri anak beranak je la yang ada malam raya tu. Happy nak raya tapi tak sehappy macam selalu. :(

Oh i lupa nak cerita macam mana kejadian accident tu. Actually, time abg nusi dalam perjalanan ke bandar tengganu tu tiba-tiba ade 1 kereta persona yang keluar dari arah bertentangan nak buat u-turn. Yang persona ni baru je selesai makan untuk berbuka, kedai makan memang tepi jalan je..so diorang ni tadi keluar je kedai makan terus makan jalan tengah nak buat u-turn..sekali abg nusi ni dah dekat tak sempat la nak elak..jalan pulak tengah straight kan..tengah laju, mana sempatnya nak mengelak kalau dah tiba-tiba ade kereta masuk dekat depan.. itu yang bertembung tu.. Tapi mangsa dalam kereta persona tu dari sorang dah jadi 2 orang yang meninggal. Sorang meninggal dekat tempat kejadian witch is mak mertua pada driver, dan baru-baru ni dalam 2 minggu lepas driver tu pulak meninggal..driver tu pada mulanya koma je, tapi ye lah umur beliau tak panjang.. Al-fatihah untu kedua-dua mangsa. 




Ini lah tina, anak abg nusi yang sulong. Mujur lah adik dia yang lagi 3 orang tu tak pape. Tapi tu lah bila jadi macam ni sedih i tengok, mak pun terlantar, bapak pun terlantar tak dapat nak tengok keadaan anak nak jaga anak..sedih kan? moga tina dapat sembuh dengan cepat.. tina dah operate masuk besi. 


So pagi raya tu macam biasa lah, i mandi siapkan apa patut sempat hidangkan cikwie mek dengan ayah makan dulu buat alas perut sebelum pergi solat raya. I kan cuti makanya i la yang akan siapkan apa patut untuk pagi tu. Tapi tak ada apa pun sebab tengah malam raya tu ipar dah ramai balik.. so dorang dah prepair jugak sikit-sikit tengah malam tu. I membuta awal kepenatan merendang daging 3kg sorang-sorang hahahahaha! Mek masak nasi minyak, gulai ayam dengan buat jelatah sikit untuk raya pertama. Mek kata yang sakit tu sakit dah, yang sihat ni nak jugak makan nak jugak beraya kan.. lepas solat raya mek dengan ayah terus ke hospital bawak sekali bekal nasi minyak. 

Dalam pukul 1pm lebih dah dekat zohor cikwie ajak pegi beraya ke rumah mak cik pak cik dia yang dalam kampung tu jugak..adik beradik mek. Beraya la kami dengan kerata kakni, kakni anak beranak pun ikut jugak.. ada la dalam 3-4 buah rumah. Sampai semula kat rumah dah nak magrib. Hoih belengas anak-anak i,hahahaha.. eh bukan anak-anak je dengan mak pak dia berlengas hehe!!


Anak dara cikwie. Time ni babah dia belum balik dari solat raya lagi, i pun baru je lepas siapkan diorang, terus i ajak ke tangga ambik gambar. Yang aleen tu kemain eh? igt awak tu che ta? pandai sangat eh pose tak nak pandang kamera? kakak pia lentik is a must! haha



Hahahaha belom apa-apa aleen dah meguap 80 juta kali. 



Jadi lah...ini pun seksa ok nak mintak dorang ni bagi kerjasama. Stweeessss mak dia!

Korang tengok lah aleen tu! So tau la kan sape yang paling susah bagi kerjasam kat sini?

Dalam kereta dari 1 rumah nak ke rumah lain. Masing-maisng masuk kereta terus lembik. Padan muka. 

Masuk rumah ke dua, gone terus sampai ke hong kong. Hahahaha 








Gambar yang atas-atas tu saje i letak sini, untuk kenangan. Begini lah nasib raya kami untuk tahun ni.. nak buat macam mana kan, benda dah nak jadi. Apa pon ini semua pengajaran untuk kami & orang kat luar sana, kalau bawak kereta tu sila la fikir betul-betul dengan tindakan kita tu. Kadang salah dari orang lain, dah orang lain yang terpaksa menanggung kesalahan awak. Fikir sebelum bertindak. Ingatlah orang yang tersayang. FAHAM? 





Thursday, 27 June 2019

HARI RAYA 2019 - part 1

Assalamualaikum 

Macam mana sambutan raya u olls tahun ni? seronok tak? mesti lah seronok kan rayooo hahaha. Sambutan i tahun ni yasher-yasher je... lagi pun ade cerita sedih sikit untuk tahun ni, dugaan raya kata orang tua-tua. 


Actually hari jumaat malam (31.5.19) kiteorang dah gerak balik ke kampung cikwie, memang tahun ni turn #teamrayaganu pong, so jumaat lepas cikwie balik keje kita packing laju2 start masuk barang dalam kereta gedebak gedebuk dah 1am lebih.. jalan tengah malam ni seronok sebab boleh makan-makan lepastu sejuuk je.. kalau gerak siang nanti cepat mengantuk kan puasa? so nanti asik rasa lapar pastu ngantuk..sebab tu cikwie suka gerak tengah malam kalau nak balik raya. Kiteorang jalan santai-santai je.. agak-agak letih benti kejap rest ke minum kopi ke tapi kalau tengah malam awal pagi ni biase lah benti tido kejap tu biasa. 

So sampai ganu Sabtu pagi (1.6.19) around 8am+ terus kami ke maydin beli barang dapur, biasa pun macam tu lah kalau keluar je tol terus pegi carik barang apa patut untuk rumah. Alang-alang tu beli sekali apa yang tak cukup lagi untuk kelengkapan raya, dan jugak lah beli tudung pia..cantik-cantik tudung budak kat area sana, murah pun murah kene lah gaya dengan harganye tu. Kebetulan ada 2 baby baru lahir, jarak pun tak jauh mana so beli kan terus untuk baby tu punya gift sekali. Adik cikwie dapat baby girl yang abang dia dapat baby boy. Sampai rumah mek dalam 1pm+ camtu. Lepas dah siap mandi bagi anak-anak makan ape lagi i ni memang terus lah ajak budak-budak ni masuk bilik zzzzzz... bangun-bangun dah terhidu orang tengah masak..sedapnye bau dia..turun ke dapur tengok jam dah nak dekat 7pm kaauu! Hahahaha bertuah punya menantu agak-agak lah macam dia pulak yang drive, orang yang drive pun elok je kehulu kehilir buat keje..kihkih. Cikwie tak tidur ok, ntah apa yang dia buat pun i tak tau.. so i pun bangun-bangun turun la dapur tolong apa patut.

Tak lama tu azan..berbuka lah kami dengan menu haritu nasi ayam dari kakak cikwie, kakni. Mek ade bancuh air cendol sampai kesudah i lupa nak minum. Sebab i kalau berbuka suka minum air panas, tapi yang manis lah macam teh o ke nescafe o ke...kalau minum air sejuk yang berais nanti perut jadi cepat sengkak dah nasi tak leh nak makan. I mana boleh buka takde nasi. Dalam tengah duk sedap tala nasi ayam dengan i yang siap menambah, ade call masuk kat hp cikwie.. dia dah siap makan dah time tu tapi muka dia dapat call tu terus berubah, muka macam orang tengah cuak + tekejut. Dia kata abang nusi accident. I masa tu tak fikir pape, macam tengah blur blur lagi, tapi fikir macam accident? harap-harap tak teruk lah, eh bukan tengah time buka ke ni? dia ke mana pulak? rupanya abg nusi anak beranak nak pegi baju raya..so dorang cadangnya nak berbuka kat kedai terus. Ooo..kisahnya.. i pun biasa je lah. Ayah mertua i, kakni dengan sorang lagi biras i suami adik ipar i yang dalam pantang tu pun kata nak pergi tengok jugak lah accident tu. Yang cikwie tadi dah terus gerak dengan adik lelaki dia pokmie naik kereta kakni. Tinggal lah i mek dengan adik ipar i mokjea dan anak-anak je malam tu. I ni langsung tak perasan yang kenapa cikwie pegi kat tempat accident tu pakai kereta kakni? Mek dah mula membebel kata yang dalam pantang baru 15 hari tu pun pegi jugak kenapa.. dengan anak kecik tu sibuk jugak nak ikut pegi beli baju raya. Ye lah raya kan.. tapi masih dalam pantang tapi masih nak jugak merayap. Hurmmm ntah lah.  Lewat jugak i tunggu diorang yang pegi tempat kejadian tu balik, nak call cikwie takut dia bz uruskan apa-apa. So i decide tido je lah dulu. 

Pagi ahad (2.6.19) tu i bangun eh, cikwie ni tak balik lagi ke? i tak sahur, sebab cuti. Tinjau kat lua kereta takda. Aik mana dia pegi? kereta kakni ada, kereta nazri biras i pun ada. Mana myvi? sebab kiteorang balik dengan myvi kalini, tak bawak livina. Haa..masa tu baru i tertanya-tanya mana pulak cikwie pegi ni. Dia tidur kat mana malam tadi? pastu i ternampak kelibat orang tidur kat atas sofa kat ruang tamu, laaaaa tido sini kenapa cikwie ni. I pun kejut dia slow-slow.. tanya dia macam mana abang nusi teruk ke? Dia kata patah.. bini dia kaksu dengan anak sulong dia pun patah.. Allah!! I terkejut gila la time tu tak sangka pulak seteruk itu accident diorang, ingat sikit je... pastu i tanya kereta macam mana? dalam kepala ni ingat abang nusi bawak kereta dia, abg nusi pakai kancil. Cikwie jawab kereta teruk jugak..tapi barang-barang dalam kereta abang dah ambik ni. I tengok car seat aleen, barang-barang dalam dashboard sume ade cikwie bawak balik, terus i ternga-nga haaaaaaa diorang naik myvi ke?? cikwie kate aah ye lah diorang naik myvi.. Sumpah wallahi i tak tahu bila ntah abang nusi ambik kunci dengan cikwie. Yelah lagi pun mungkin cikwie pun tak jangka kan benda nak jadi sampai macam ni.. 

Termenung terus i masa tu. Huwaaaa macam mana nak raya ni kereta tak ada!!! Allah... macam mana nak balik k.l? Tapi dalam masa yang sama kesian sangat kat abang nusi and anak beranak macam mana nak raya ni? lagi berapa hari je pun nak raya. Baby dengan abang dia lagi 2 tu macam mana? baby and 2 lagi anak lelaki abg nusi cikwie cakap ok alhamdulillah tak pape. So nanti bersambung lagi eh part raya ke-2 on my next entry.  



Kalau ada yang perasan masa berita aritu, ni lah keadaan kereta myvi kami yang accident tapi bukan tuan kereta yang bawak. Betul lah malang tak berbau.. orang lain punya salah, orang lain yang menanggung. 



Tuesday, 30 April 2019

Sukaneka tahunan Pasti Imtiyaz Kids

Assalamualaikum 


Hari ahad lepas sekolah kak pia ada bukan sukaneka, seronok tengok budak-budak ni bersukaneka macam-macam ragam ada! 

Pagi tu kak pia macam biasa lah lemah gemalai je bila kene kejut bangun pegi sekolah, dia ni memang macam tu bab bangun pagi pegi sekolah memang banyak kerenah dia. Tapi dah lepas mandi tu ok dah, cuma nak bangun & mandi tu adoi jenuh memujuk lah jugak. Selalu babah dia la yang akan kejut, pujuk-pujuk, dukung bawak pegi bilik air. Kadang-kadang nangis pulak dulu, bukan nangis ape pun saje dia je. Kalau dengan mama dia memang tak kuasa lah nak layan, tak nak bangun ok takpe siap lah ye mama heret je ke bilik air! Hahahahahaha... 

Actually kiteorang tak tau pun apa acara budak-budak ni. Punya la tak ambik tau sangat kan, bukan apa i kan macam malas la nak kepochi sangat dalam hal-hal anak-anak ni kat sekolah. Bukan maksudnya i tak nak ambik tahu langsung aktiviti anak..cuma i macam tak lah yang jenis sikit-sikit nak tanya dalam group wasep "harini buat apa?" "harini makan apa kat sekolah?" "cikgu ooo cikgu tak tanda pun buku anak saya, anak saya dah complete dah baca buku teks ni sampai last page" *flipshawls* haa..paham tak ape yang kita nak sampai kan? so bagi kita apa-apa aktiviti anak kat sekolah bia lah dia & guru je. Kalau ada apa-apa yang cikgu perlu untuk mak pak attend baru kita akan take note. Tak kuasa aih nak kacau tugas cikgu banyak lagi hal dorang nak jaga bukan anak "kau" sorang je! ye dak? 

So pagi ahad tu i dengan cikwie kire 1st time lah attend acara sukan sekolah anak, sudah tentu perasaan i macam mak aaiihhh tuaaaa nyaaaaaa akuuu...dah attend sukan sekolah anak ke?? bia betoolll kekekekekeke.. vanue tahun ni dorang buat dekat padang sekolah rendah kebangsaan yang terdekat dengan kawasan pasti, so senanglah memang dekat jugak lah dengan kawasan rumah kami ni..naik moto je 5 menet dah sampai!


Cikgu ada sediakan makanan untuk murid-murid.. after registered nama, boleh la collected the food. Tu babah dia la yang suapkan makan


Rumah merah kakak pia tahun ni 


Aleen tumpang sekaki dua makan breakfast kakak, aleen ni mulut memang tak pernah stop mengunyah kadang-kadang rase risau pulak, aleen ni tak pandai kenyang ke? dah la makan jenis semua benda dia makan hahahaha.. 







Masa mula-mula tu pia ceria je, tak ada langsung drama sinetron haha.. lepas perbarisan biasa lah dorang akan berhimpun kejap untuk dengar ucapan pengerusi sekolah tak lama pun kejap je.. sebagai kata-kata aluan kan, lagi pun yang berhimpun tu semua umur 4-6y mana la boleh tahan kene bediri lama-lama kan, cikgu pun mesti dah take noted jugak. Tapiiii tak sangka weyh, dalam pada happy-happy tu pia boleh menangis mase perhimpunan, sebelum tu kiteorang dah nampak dah dia macam dah rimas-rimas cikgu pun dok mengipas kat dia.. pastu cikwie kate takpe biakan je dia.. tak lama lepas tu kite dah nampak cikgu dia bawak dia keluar baris hantar ke khemah rumah masing-masing..pulak dahhh ape kehal pulak pia tu babah getus i pade cikwie huhu. 

Lepas dah habis berucap semua pelajar dah keluar baris, cikwie pun terus ke pia.. bila babah dia sampai makin sebak la pia..nangis ajak balik tak mau main sukan dia kata.. kakak panas..rimass kakak nak balik..muahahahahaha parok sungguh lah budok ni! 



Begilir lah kiteorang dok memujuk dia.. mase tu program dah mula game pun ada yang dah started. Pia masih dekat khemah menunggu turn untuk acara dia, kite pun pujuk lah slow-slow.. bagi air milo lah, kipas kan dia lah.. adoi lah anak..sabo aje lah mama dia ni. 
Mujur masa turn pia punya game nak started dia dah ok. Dalam masam-masam tu pun dapat no. 2 untuk group merah..hahahaha!! Adoi lucu betul kalau teringatkan balik moment tu. Dengan muncung dia dengan marah hempas-hempas dia buat jugak..kikikiki

Muka mencuka je bila cikgu panggil nama suh get ready untuk main game, kahkah







Dan akhirnya...pia berjaya habiskan 2 game.. time dapat madel kemain sengeh kat atas tu kan! Cuba kalau happy je dari awal kan best. Kite dengan cikwie suspek pia ni sejenis kalau cikgu bagi homework beratus pun dia sanggup buat dari kene attend sukan-sukan ni, sebab kalau kat rumah tu asik lah menelaah buku..homework dah habis dia ambik buku latihan yang i beli pulak untuk buat...itu dah bagus, tapi kalau boleh i nak lah dia aktif jugak dalam bidang sukan ni.. bagi seimbangkan antara koko dengan pelajaran..gittew! Di harapnya untuk sukan tahun depan jangan ada lagi lah drama-drama ini ye pia? mama pon malas nak pujuk..lagi-lagi dalam cuaca panasss!! hahahahaha 




Tuesday, 2 April 2019

Aleen turns one & Ashu engagement

Assalamualaikum

Haha datang mood menulis lagi. Kalini i nak letak kenangan aleen turns 1 aritu (04.12.2018). Actually memang takde lah birthday party sangat pun kebetulan mase adik i plan nak buat majlis pertunangan dia tu dekat2 dengan date birthday aleen so i pun tumpang la sekali untuk buat acara potong cake lepas majlis sarung cincins hehe 

Btw anak ayong kakak i pun bersunat.. So sekali harung la majlis nye... Ade majlis pertunangan, bersunat & birthday.. Hahaha sonang sekali harung penat pun sekali harung gak. Biasala la mak i kan kalau kenduri lebih suka masak sendiri.. Makanya kerahan tenaga dari anak2 itu wajib ya! Penat dia perrgghh tapi puas. 

Date semua majlis tu 8.12.2018 tahun lepas, tapi harini baru keluar cerita kt sini hihihi.. sebenarnya i kalau boleh tak nak cerita sangat pasal majlis pertunangan tu sebab ye lah orang tua-tua kata, bertunang ni kalau boleh diam-diam je nanti dah nikah baru kita hebahkan.. maklumlah masa bertunang kan banyak dugaan mendatang.. tapi sebab nak jugak letak sini untuk kenangan tak salah kan? ape pun kita doakan sahaja hubungan pertunangan adik i dengan tunang dia kekal hingga ke jinjang pelamin moaga jododh mega berkekalan hendaknya dan semoga ape yang dirancang dapat berjalan dengan lancar..amiinnn!!














Friday, 22 March 2019

Cuti Chines New Year 2019 kita balik kampung je..


Assalamualaikum, 

Jom, i bawak korang throwback sikit time cuti raya cina aritu. Lagi pun marilah kita menyimpan kenangan yang ada, disini. Sayang rasanya kalau kenangan yang ada berlalu begitu saja, kekekekekeke.. 

Cuti raya cina tahun ni agak panjang kan? Alhamdulillah perjalanan kami ke kampung pun smooth je.. orang memang ramai, tapi masih ok la... tak lah sesak nafas sangat macam raya-raya yang lepas, perjalanan kami ke ganu masih 7-8/hour dalam kereta termasuk berhenti rehat, makan, solat, cuci pok pok anak mandikan anak..hahaha. Bila dah ada kat kampung cuti seminggu tu rasa macam dah lama kan, tapi sebenornya tak cukup...adoi lah..tak tau lah nak lama mana lagi untuk bagi cukup. Tiap kali balik kampung mesti rasa tak cukup masa, rasa banyak je benda tak buat lagi tup tup cuti dah habis.. huhuhu 

Cam biase lah kalau dah balik kampung aktiviti makan-makan mesti kene ada, selain nak makan masakan MIL kita nak jugak try makanan kat kedai area kampung tu, tukar selera orang kata.. Ade 1 malam tu kami pegi makan dekat D'Nora, kedai dia dekat je dengan area rumah dalam daerah Setiu jugak. Kedai tu ade macam-macam menu dari western hingga lah ke masakan panas. Tapi yang i tengok western dia memang paling banyak lah orang order. Yang bestnye pulak, harga dia murah portion pun besar memang ngam lah cite dia kan! 


Yang ni i order kerabu sotong RM10 harga beliau. Sedaaaappp sotong fresh lembut tak liat, sos dia pun sedap!

Actually kami pegi ramai-ramai..tapi tak dan nak ambik gambar setiap menu, anak-anak dah tak sabar nak makan..hahaha so korang tengok lah burger tu, sos dia melimpah ruah x kedekut. Burger pulak ade macam-macam jenis burger, signature dia burger KLCC (burger dia tinggi tak ingat berapa lapis, serve dengan hotdog & fries as well) tapi tu lah tak ambik pulak gambar nyeee  -_-  Harga burger dalam gambar ni 1 set tak lebih pun RM10.. yang klcc tu dalam belas-belas sajo.. 


Ini lah MIL i yang sporting tuuu... tiap kali kiteorang balik mesti masak sedap-sedap, buatkan kuih macam-macam jenis untuk jamu anak menantu makan.. tu i kalau balik kampung memang tak berhenti mulut ni asik makan je.. haha 

My everything 💗💗💗



Imej mungkin mengandungi: makanan
Gambar ni i ambik dekat FB dia, korang boleh try search D'NORA seafood. And yang paling best jugak air buah dia, sangat sedap-sedap.





Next time kalau sempat i akan cerita lagi aktiviti makan-makan area terengganu lagi ok? Memang banyak sangat makanan yang best-best dekat terengganu ni.. rajin dengan tak je nak share.. hahahahaha. 



Till next twime pepol.. hihi 








Nuffangs Adds