Monday 23 September 2019

AYAM MASAK BALI - #icook

Assalamualaikum



Kalau hari weekend, tak ada kemana memang i akan masak selalunya. Last sunday i buat ayam masak bali. I try resepi ni sebab tengok orang duk update kata ayam masak macam ni sedap. So i pun teray lah.. memang sedap. Nampak macam ayam masak kicap dengan ayam masak merah, tapi ayam masak bali ni lain. Sesuai jugak untuk anak-anak makan sebab dia tak pedas. I dah banyak kali jugak masak ayam masak bali ni, kalini baru sempat i nak share kat sini resepi dia. :p


AYAM MASAK BALI

Bahan -bahan  :-

- 1/2 ekor ayam (potong biasa - digaul dengan serbuk kunyit dan garam)
- 3-4* ulas bawang merah/bawang besar (lagi banyak bawang lagi sedap)
- 2* ulas bawang putih
- 1* inci halia
- 1-2* sudu cili kering/giling
- 1 biji bawang besar (di mayang-mayang) 
- 1-2 helai daun limau purut
- 1 tangkai daun kari 
- 2 batang serai (diketuk-ketuk)
- 3-4 sudu kicap pekat manis
- 1/2 sudu gula 
- 1/2 sudu kecil bahan perasa 

simbul (*) untuk diblend.

Cara penyediaanya :-





1. Goreng ayam yang telah digaul dengan kunyit & garam. (Goreng lite-lite je, kalau garing sangat takut ayam keras pulak) - angkat dan ketepikan. 



2. Lepastu jangan tutup api dapur tu lagi, kecikkan je api tu, dan minyak goreng ayam kalau agak banyak lagi balance dalam kuali tu korang keluarkan sikit, tinggal kan dalam kuali 2-3 senduk terus gorengkan serai, daun kari & daun limau sehingga agak garing kekuningan. 






3.  Masukkan pula bahan-bahan yang diblend tadi - dan tumis sehingga cili masak. Minyak banyak tak apa sebab nak bagi cili tu masak betul-betul kalau cili tak masak, nanti makan sakit perut. 

4.  Bila sambal yang ditumis dah agak garing, masukkan gula & kicap. Masak sambal sehingga betukar jadi gelap dan perasakan dengan bahan perasa.

5.  Lepastu boleh la masuk kan pulak bawang yang telah dihiris/dimayang. Akhir sekali masukkan ayam dan gaul sebati bersama sambal tadi.


Siap!


Dia akan jadi macam ni. I lebihkan kicap, kalau kicap kurang dia akan jadi kaler maroon-maroon. Tapi sorry la ye gambar tak proper sebab i tak sempat nak snap lepas hidang tu, tau-tau cikwie dengan kak pia dah terkam dulu lauk masuk dalam pinggan nasi dorang. Haha!! 

Ayam masak bali ni ala-ala ayam masak merah jugak, tapi dia ada rasa manis, masam & pedas. I suka sebab bau dia wangi dari daun kari, serai & daun limau tu. Makan lauk dia saja dengan nasi panas pun layan. Kalau nak pedas lebihkan je cili, janji korang balance kan dengan garam, gula & kicap tu. I x letak garam sebab kicap tu dah masin. Sesuai dimakan seisikeluarga & semua peringkat umur...hahahaha. 




  





    

No comments:

Post a Comment

Thanks yaaaa.... =)

Nuffangs Adds