Tuesday, 17 March 2015

Ganti Puasa

Assalamualaikum.

Eh dah tak lama lagi kan kita nak sambut ramadhan? I dah start stress dah ni, bukan stress sebab nak masuk bulan puasa tu tapi stress sebab belum habis ganti puasa laaaaa..... huuuwwaa!! Mati lah, dah nak dekat ni weyh less then 3 month kan? dah la i kene ganti ngam2 sebulan yang  tahun lepas punya (kes besalin dalam bulan puasa) tambah lagi yang tahun lepas punye tahun lepas tu (sebab bila dah mengandung tak ganti) lagi yang belum habis berganti. Ambik kau banyak kene ganti. Tu la padan muka dekat diri sendiri sebab selalu tunda2 kan? nafsu makan lagi menimbun gini lah jadi nya! Gigil2 bila kira kene ganti puasa ni, padahal bukan berat sangat tugas untuk ganti puasa tapi kalau dah ade penyakit M & BERTANGGUH tu memang tak jadi haper la... Ngeeee.

Acctually kan bukan la i tak start lagi untuk ganti, tapi slow je perjalanan ganti puasa ni, dari bulan december lepas sampai bulan march ni belum cukup 10 hari lagi i ganti...kuikuikuikui huduh gila perangai! Mula dulu konon tak leh nak ganti sebab tengah bf kan coyya then lepas coyya dah fully minum fm ni macam2 pulak alasan yang timbul i ni lagi satu jenis yang puasa kene makan sahur. Kalau tak sahur i tak boleh tahan sebab i dulu ade gastrik teruk serik weyh bila iangat balik serangan gastrik tu memang sakait teramat seminggu baru boleh pulih, so memang kene sahur. Sahur make sure makan nasi or sekurang-kurangnya roti 3 keping. Baru lah i akan puasa 1 hari tu dengan bertenaga kalau tak separuh hari i dah lembik mengalahkan budak darjah 3...kihkih. 

So semalam i dah start balik puasa tibe2 harini i tak puasa pulak! Puuiitt!! konon nak buat direct la minggu ni tapi dah pagi tadi tak bangun pulak sahur...i lupa kunci jam timing sahur tu sedar2 alarm yang biasa punya yang bunyi pukul 6. Adduiiiiii...dah cane nak bertahan? malam tadi pun makan time bebuka tu je pastu leke mengemas layan coyya terus tidur sekali dengan dia. Padahal i rase boleh je kut kalau i nak tahan tadi tak sahur tapi kan semalam kan panas..i bangun tadi rase haus la sangat2..(seeee alasan kan??) dah la tidur malam tadi pun tak berapa nak lena coyya pun kejap2 gelisah 3 kali die bangun menyusu semalam haus agaknye panas kan? (alasan guna nama anak kan?) tu yang i rase i tak boleh lah nak teruskan i nak minum haus sangat.. takpa kita cuba esok ok? Esok minggu depan sampai la habis i akan cuba jugak untuk habis kan ganti puasa ni. InsyaAllah moga kesihatan i ok untuk i lakukan ibadah puasa ni. Terus terang i cakap i ni memang la tak baik mana pun tapi bab ganti puasa ni dari zaman sekolah i memang ambik berat tak penah lagi dalam setahun tu i tak habis ganti puasa sebab i takut i tak biasa sebab mama dah pesan ganti puasa tu wajib kalau tak habiskan ganti bukan orang islam namanya! Haaa seram tak ayat mama i? sebab tu i tak biasa kalau tak ganti puasa ni. "Biarlah kita jahil agama tapi kalau boleh jangan tunjuk sangat kejahilan kita tu"...gittew. 



Moga hasrat i nak selesaikan hutang akhirat ni dipermudahkan. Jangan cakap je ye kuna sila buat?!!! Kalau tak raya tahun ni beraya dalam hutang la gamak nye!! Amaran keras dah ni untuk diri sendiri!!! 

2 comments:

  1. erkkk...xabis lagik ganti pose..

    ReplyDelete
  2. betul tuh...nak ganti puasa cepat..:)

    ReplyDelete

Thanks yaaaa.... =)

Nuffangs Adds