Wednesday, 12 March 2014

Jemput TAPI TAK IKHLAS. MOOOOTIIIIIIPPPP???........

Entry ni bukan lah nak cerita pasal keburukan orang or nak kutuk orang yang saye nak story ni, tapi kadang dah sampai tahap meluat + menyampah gilers dengan bangsa jenis macam ni. 

Baru2 ni mak saye ade la dapat jemputan kat satu majlis pertunangan anak si polan ni, tapi kiteorang panggil dia tu "Ronggeng" tah tak tau sebab rata-rata orang kat rumah tu memang panggil dia macam tu. Tapi masa dia jemput tu dia just cakap "nanti jemput la datang rumah pada sekian sekian, ade doa selamat sikit" ok insyaAllah lah mama cakap kan. Dia datang cara baik kite pun jawab la cara baik kan, walaupun mama dengan dia tak berapa sangat so so jer..coz ade lah cerita nya. Tapi mama dari awal dah plan on the same day tarikh yang dia nak buat majlis tu ingat nak pergi ziarah pakcik saye which is adik mama yang tengah sakit, now dia kat rumah kat shah alam nanti 21hb ni kene masuk balik ward untuk operation.. so mama pun macam tak janji la dapt pegi or not. Bukan sebab mama dendam ke apa. Saye kenal mama, dia tak pernah berdendam dengan orang walaupun orang tu pernah buat dia tersungkur dan tak bangun satu ketika dulu.  

Ok itu takpa kalau kita pun orang tak dapat datang ke rumah mase kita ade buat majlis nak buat macam mana kan, rezeki masing2 la.. tapi takde la  mama bagi tau dia mase dia datang jemput tu, sebab mama pun tak sure lagi so biar kan saja date itu datang nanti. Tup tup on day before the majlis, si R ni ade lah lalu lalang depan rumah mama time tu saye pun ade jugak sebab baru balik kerja and sambil tu lepak la sekali kat luar kat kolam ikan ayah.. guess what?? Dia boleh buat2 tak nampak je eh mama yang besau tu, senyum ke, toleh ke, laung hoi ke, memang tak ade. Padahal dia siap ambik daun pandan lagi dari rumah sebelah yang jarak tak sampai 20m tu, tuan rumah sebelah tu pun ade borak dengan mama gaks, tak ke macam KAU DAH KENAPPEEEEE???!! kan?! Ok since that day mama dah tau niat dia, dia bukan ikhlas pun dengan mama. And mama dapat tau pun yang majlis kononnya doa selamat yang dia nak buat tu is majlis tunang anak dia pun from another kawan mama sebab dia pegi pinjam bunga kat best friend mama tu. "Deeeerrrr...kate gah sangat, majlis macam tu takat bunga ketas bape sen tu pun pinjam keerrrr???!! Tak kan pinjam kot...kate kaya.. kiteorang ni memang la semua pun sewe tapi sewe dengan pihak pelamin tak la susah2 nak gubah ke or nak carik bahan untuk hiasan kan". I cakap macam ni because she is very cakap besar punya orang and tak boleh tengok orang lebih dari dia. U olls paham la eh orang macam ni macam mana kan?... Kiteorang kadang tengok anak2 dia sedih ok.. makan pun bercatu, mama sendiri nampak. Mak je vouge anak sedih!! 

So ape pendapat korang tentang hamba Allah macam ni? nasib baik mama pun tak dapat pergi rumah dia on that day if not mesti lagi banyak bende2 yang mama akan terasa lagi. Sedangkan bila dah bedepan pun pandang tak nak kan... oh lupa masa dia datang jemput tu actually ade ramai orang kat dewan sebelah rumah saye tu, so dia macam nak tunjuk la yang dia ni ramah, baik dengan semua orang... padahal ramai je kot tak kose nak layan dia. Hipokrita sangat yaaa.... depan orang baik belakang orang??!! huh!!  And yang tak tahan tu cerita yang anak dia nak kawin ni since last three years kot, Alhamdulillah lah akhirnya impian dia nak ade menatu tercapai lah nanti tu... eh rumah bila pulak nak start renovate? Rasenye dah cerita dari 4 tahun lepas kot, siap dah menyewa ke rumah lain lagi tapi tak nampak pulak rumah you tu ade orang buat kerja, same je... sebab tak nampak ape2 pun.. eh oh lupa la, orang kaya kan boleh jer sewe rumah lain lama2.. hehe. Moga awak diberkati makcik R dan keluarga!




1 comment:

  1. Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

    Mohon singgah blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete

Thanks yaaaa.... =)

Nuffangs Adds