Wednesday 17 July 2013

Buka Puasa Day #7

Salam lovers!

Tak tahan lah kite kan, bile orang lain dok update menu buka puasa dekat belog-belog ni kan, meh sini harini saya pun nak jugak la publish menu buka puasa semalam mane boleh tahan asik tengok menu orang je kaaannn...haha!! 

Semalam dapat sampai cepat sikit dari hari lain tak tau kenapa jalan kuching tu pun smooth je begerak walaupun kereta banyak tapi tak lah sampai kene stuck lame-lame, kalau hari-hari baik macam tu kan seronok. Ini tak bila balik je mula lah emo pun sampai sebab emo dengan traffic yang ntah pape tu. So semalam masa saya sampai je rumah mama tengah masak, tengah gentel tepung untuk buat butir nangka. Waaaaa...pebret tuh! Sebab kami ni memang jarang pegi bazar sebab jiwa ni lebih senang masak kat rumah dari membeli, kalau beli pun setakat kuih muih tu boleh laaa...lauk memang jarang. Tapi semalam tak yah dah sesusah nak beli kuih sebab dah buat sendiri. Kebetulan pula cik wie pun memang suka butir nangka ni siap hantar gambar lagi semalam suh buat pastu siap message suh belajar tapi tak sangka semalam mama pun kebetulan buat jugak, so tertunailah hajat dia nak makan butir nangka tu. *senyumsampainampaksemuagigi* =)

Ok saya pun ape lagi dah masuk tu letak beg terus senseng lengan baju tolong mama gentel-gentel kan tepung untuk di rebus. Kuah santan mama dah siap kan dah sebelum tu, letak biji sagu dengan buah halba sikit kasi lemak. Lepas dah siap gentel tolong buat tahu sumbat pulak. Senang sangat tu....haha *eksen* eh malas la bebel-bebel ni jom bebel sambil ade gambar baru best! *sajenakkasiteliur* mihmihmih.. :p



sebelum tu meh sini nak tunjuk dulu lauk yang ada, yang ni ketam masak lemak cili padi dengan nenas. Bubuh nenas ni memang ngam la kalau masak lemak dengan ketam ni pastu campak sekali daun kunyit yang dah di hiris-hiris, peerrgghhhhh!! 



yang ni ikan tenggiri goreng pastu tabur je bawang dengan cili merah goreng sekali. Ye lah kalau makan ketam kan susah nak kopek kulit nye, so ikan ni sebagai lauk tambahan la tak la lambat sangat nak masuk kan nasi dalam mulut kalau tangan asik leka nak korek isi ketam kan. Muahahahaha...nanti ketam leh makan ratah. =)



hah, yang ni sape yang tak kenal kan dah sah-sah la tahu sumbat. Hok ni lagi lah senang nak membuat nye, beli je tahu pastu goreng seketul-seketul pastu belah dua potong dari bucu pastu belah tetengah dia and sumbat kan ajer taugeh yang dah di celur and timun yang dah dihiris halus. Simple je nyaaahhhh... oh kuah lada lupa pulak nak ambik gamba, takpe kuah die senang je... masak kan cili yang dah di blender buh sekali bawang putih *hiris/tumbuk* , gula melaka and gula putih pastu garam. Kacau je sampai sebati and cili betul-betul masak. Buat banyak-banyak pun takpe boleh simpan dalam peti ais nanti nak makan senang. Boleh jugak di buat/hidangkan sebagai sos untuk nasi ayam, buat sebagai pencicah kerang rebus pun sedap gak. *lapairluir*



akhir sekali yang ni la butir nangka tu... senang je ni main campak-campak je. Cume yang lambatnye sebab nak menggentel tepung tu je lah. Cam ni buat nye, amik setengah kilo tepung pulut (ikut la nak banyak mana) pastu campur la dengan air pandan yang dah diblen kasi warna hijau-hijau sikit tak pun campur pewarna sikit pun boleh macam saya buat dua jenis putih dengan hijau pastu buat jadi doh. Pastu cubit sikit-sikit gentel buat bujur-bujur macam dalam gamba tu pastu rebus nanti dah timbul tu angkat tu dah kira masak la tu.. *banyaknyepastu* pastu lagi, untuk kuah santan dia same je macam buat serawa durian, guna santan dengan gula melaka campur sikit gula putih, bagi yang tak minat gula melaka boleh je tak yah letak buat je warna putih.. pastu campak je daun pandan 2 helai. Tapi mama saya ajar letak  biji sagu tu jugak and buah halba (boleh beli kat kedai runcit).  Jangan lupa garam secubit untuk kasi lemak kat santan tu. Siap!! Kan dah complete, tak yah sesusah nak ke bazar, pastu bila nak makan tak sedap, tawar lah, santan dah masam lah, blablabla.. mahal satu hal jugak kan. 

Esok lusa kalau rajin saya share lagi menu berbuka, buat masa ni masih lagi berbuka dengan family kat rumah sebab bila bulan puasa ni la acara buka dengan family memang sangat-sangat seronok kan. Kesian kat adik, sebab buka kat asrama je pastu orang macam cik wie yang merantau jauh dari family. Takpe lah nanti satu hari dah jadi family sendiri jugak.. hehe. =)

Taa-daa!! 











4 comments:

  1. sedapnya...baru semalam cakap nga mak nak makan gulai ketam nga nenas macam ni... tapi balik kg lmbt lagi...sob sobbb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alolololo...cian nye die. Takpe2 nanti balik kampung makan banyak-banyak k. :)

      Delete
  2. AKu tak pernah makan butir nangka tu..macam kuih melaka ke weyy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bukan... kuih melaka kan gula merah dok kat dalam tepung. Yang ni die tepung pulut tapi ade kuah santan mcm kuah serawa durian tu. Sedap tau! :)

      Delete

Thanks yaaaa.... =)

Nuffangs Adds